Mecanica banilor

14 06 2010

Sursa foto: ridgewoodfrontporch.com

Cu toate crizele politice şi economice din lume în ultimul timp, comentariile pe site-urile de stiri cresc vertiginos de la o zi la alta. Mie îmi place foarte mult să le citesc pe toate – deşi uneori este chiar imposibil -, acesta fiind motivul pentru care am dat peste următorul:

„Dacă vreţi să ştiţi ce se întâmplă cu adevărat, uitaţi-vă la Zeitgeist!”

Şi eu am auzit de acest documentar, dar din lipsă de timp, nu l-am vizionat niciodată. Înverşunat de acest comentariu însă, l-am căutat pe internet şi l-am găsit pe Google Videos. După prima jumătate de oră mi-a devenit foarte clar de ce crizele economice sunt inevitabile, iar egalitatea financiară între ţări şi chiar oamenii din aceaşi ţară…imposibilă.

Pentru cei care nu au timp să privească ei singuri documentarul, logica este următoarea:

Să zicem că există Statul, care are nevoie de 10 miliarde de dolari, şi Banca Naţională. Acesta va trimite o cerere către Banca Naţională să tipărească această sumă de bani şi îi va oferi la schimb nişte titluri valorice – hârtiile alea din filmele americane pe care le fură mereu hoţii. După ce primeşte banii, Statul îi depune la o bancă, unde va primi pe ei o anumită dobândă.

Legea zice următorul lucru: 10% din bani trebuie să rămână în cont, iar restul se pot da ca şi credit bancar.

Aşadar, să zicem că toate cele 9 miliarde de dolari se dau ca şi împrumut cetăţenilor. În acest moment există 10 miliarde, banii statului, şi 9 miliarde, banii oamenilor…din 10 miliarde de dolari s-au făcut 19 miliarde! Cetăţenii îşi depun banii din credit la bancă, iar 90% din ei sunt iarăşi împrumutaţi altora şi tot aşa! Este o metodă de a înmulţii banii. Toţi cred că au bani, care sunt de fapt o datorie cuiva, într-un ciclu care ţine de n ori. Când toţi banii vor trebui daţi înapoi cu dobândă, unii vor da faliment, deoarece trebuie daţi înapoi mai mulţi bani decât există în realitate. Aceasta este rata inflaţiei: cât la sută din banii utilizaţi în acte nu există!

Se cumpără, se plăteşte, pe baza unor cifre electronice din bancă, care zic că tu, X, primeşti atâţia bani de la Y şi îi dai mai departe la Z. Să zicem acum că toţi oamenii îşi scot banii din bancă, dar Z îi lasă: banca trebuie să dea oamenilor 19 miliarde, dar nu există decât 10 în realitate. Banca dă faliment, firma Z la fel şi încă jumătate aproape din clienţii bănci rămân fără bani. Pe acte toţi au!

În film s-a dat un exemplu foarte drăguţ şi simplu, pe baza renumitului joc „scaune muzicale”: există şase oameni de afaceri care trebuie să primească bani. O melodie joacă pe fundal, iar când ea se opreşte, ei trebuie să se aşeze/să primească banii. Banii care există sunt scaunele disponibile. Cinci supravieţuiesc, unul dă faliment, angajaţii săi intrând în şomaj. Totul merge aşa, până rata inflaţiei creşte atât de mult, încât nu mai există bani…o criză economică!

Pentru a menţine preţurile mici la materii prime – unde sunt cele mai multe materii prime în lume? În Africa… -, statele din Africa trebuie să rămână sărace, alături de alte excepţii de pe alte continente: astfel, materia primă e obţinută aproape gratis, din ea se scoate un profit inimaginabil de mare, iar în plină criză – căci e inevitabilă -, marile corporaţii îşi permit să scadă preţurile şi să supravieţuiască, restul fiind obligaţi să dispară.

Luaţi-o ca şi pe o selecţie naturală a lumii financiare.

Ce se întâmplă când nu se supun toţi voinţei acestor corporaţii din toate domeniile lumii? Chestii banale: se prăbuşeşte un avion, începe o revoluţie, un război…sunt mai multe etape, pe care le veţi afla uitându-vă voi înşivă la documentar!

Vizionare plăcută! 😀

Reclame

Acțiuni

informatie

3 responses

15 06 2010
keltoighost

Am vazut Zeitgeist si sustin recomandarea ta

15 06 2010
Tony

Ma bucur! 🙂

28 06 2010
Gânduri… | Was Neues?

[…] Oricum, banii sunt o alegere greşită… […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: