Interdependenţa dintre trup şi minte

16 06 2010

Sursa foto: necunoscut

Prin definiţie, sportul reprezintă o activitate complexă, care constă în practicarea de exerciţii fizice şi de jocuri, în mod metodic, cu scopul de a dezvolta şi de a educa voinţa, curajul, iniţiativa şi disciplina. Acest program solicită corpul până la limite, obligându-l astfel să şi le depăşească, implicit să le mărească, motiv pentru care un trup sănătos este criteriul numărul unu, mai ales când vine vorba de performanţă.

1. Efectul Placebo

Aşa cum zice şi un proverb latin – „mens sana in corpore sano!” -, o minte sănătoasă se află într-un corp sănătos, putându-se astfel trage concluzia că cele două elemente sunt în strânsă legătură, respectiv o minte odihnită, clară, cu un corp pregătit să funcţioneze la capacitate maximă.

Cercetatorii au făcut primii paşi în încercarea de a înţelege maniera în care mintea influenţează trupul şi s-au oprit asupra celebrului „Efect Placebo”. Acesta este atributul acordat oricărui medicament prescris unui bolnav în scopul de a se linişti mai degrabă decât a-i fi util. Unii pacienţi se vindecă de boli de toate tipurile după ce îşi administrează un „placebo”. În acenst sens, s-a demonstrat ştiinţific că, de multe ori, diferenţa dintre o tabletă medicinală adevărată şi un pahar cu apă nu există.

Aşadar, o minte care crede că totul este bine va influenţa corpul în mod indirect să atingă scopul dorit. Din acest punct de vedere, succesul unui sportiv este condiţionat de gândirea sa pozitivă şi credinţa că el poate reuşi, adică de o minte sănătoasă, pentru că reuşita depinde de stare fizică, trupul sănătos din proverb.

2.Care parte e mai importantă?

2.1 Părerea oamenilor de ştiinţă

În cadrul medicinei moderne începe să se aducă în practică vindecarea minţii, a psihicului, mai apoi a bolii efective din trup. Asta se întâmplă deoarece s-a dovedit că rădăcinile bolii se află acolo, în minte.

Un exemplu concret o reprezintă autosugestia, prin intermediul căreia se poate ajunge până la slăbire imunitară acută sau chiar mai rău, ceea ce este total nefavorabil pentru o stare de sănătate bună, doar prin imaginarea acestor probleme. Afecţiunea este numită medical ipohondrie: bolnavul prezintă simptomele bolilor, însă în lipsa virusului/ condiţiilor necesare, doar pentru că el crede 100% că este bolnav.

Sigmund Freud, părintele psihanalizei, împarte mintea umană în trei categorii: conştient, inconştient şi subconştient. Fiecare parte are rolul său:

  • Conştient: partea controlată de normele şi legile sociale, care gestionează mişcările trupului
  • Inconştient: în mare parte impulsurile, reflexele şi visele
  • Subconştient: acolo unde se înmagazinează toate dorinţele şi problemele

De aici se vede cum, în stare conştientă, trupul reacţionează la comenzile din partea conştientă a creierului, iar în timp ce dormi, din cea inconştientă, aflată în strânsă legătură de cea a subconştientului, de unde îşi ia informaţia. Exemplu: partea conştientă face tot posibilul ca atletul să câştige întrecerea, iar cea inconştientă îi îndeplineşte visul pe moment, în imaginaţia/visele lui, orice ar fi…

2.2 Din punct de vedere spiritual

Zamolxe, marele zeu dac, pe vremea când trăia, îşi învăţa supuşii că trupul este pe ultimul loc când este vorba de vindecarea unei boli, iar în prezent, ezoterişi celebri, precum domnul Dumitru Ioan Branc sau Lorin Ioan Fortuna consideră că rădăcina tuturor bolilor este reprezentată de karme negative, aflate în suflet, respectiv minte pentru ateişti, care trebuiesc tratate înaintea simptomelor din corpul fizic.

Celebrul Siddhartha Gautama, cunoscut mai degrabă sub numele de Buddha, a spus odată: „Tot ceea ce suntem este suma a ceea ce am gândit. Mintea este totul. Ceea ce gândim, devenim”. Se poate interpreta în mai multe feluri această zicală, inclusiv prin prisma celebrei Legi a Atracţiei Universale (1), însă când vine vorba de un sportiv, gândirea pozitivă şi vizualizarea succesului sunt cheia către drumul pavat cu glorie.

3. Ce spun sportivii?

Andy Murray, celebrul jucător britanic de tenis, a declarat în cadrul jocurilor de iarnă 2010 de la Vancouver că o minte sănătoasă este absolut indispensabilă unui corp sănătos în ziua de azi, pentru a fi un jucător bun. Printre sportivii autohtoni ocazionali cu declaraţii asemănătoare se numără şi membrii echipei sportive a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Slobozia.

De asemenea, şi contrariul este valabil: un trup sănătos şi puternic va influenţa spre bine o minte mai slabă. Un grup de cercetători americani a monitorizat 124 de voluntari hipertensivi, hiperponderali, având vârsta de 52 de ani. Concluziile? Cei care au făcut de 3-4 ori pe săptămână câte 30 de minute de sport şi-au îmbunătăţit funcţiile cognitive ale creierului. Asta susţine Patrick Smith de la Universitate Duke, autorul studiului.

4. Pentru omul de rând


Sursa foto: http://www.wels.tv/

Dacă e până acolo, până şi efectele fizice negative ale lipsei sportului pot provoca probleme psihice/mintale. Un exemplu concret în acest sens o reprezintă boli precum obezitatea morbidă şi anorexia.

În momentul în care nu eşti mulţumit cu actuala ta condiţie fizică, doreşti să mai pui câteva kilograme sau să slăbeşti puţin, poţi ajunge să îţi induci mental o asemenea stare, care te face să nu te poţi opri din mâncat sau din „dietă”.

La polul opus se află narcisismul, tot o afecţiune pshică care se caracterizează printr-o dragoste neobişnuit de mare pentru propiul trup, considerat perfecţiunea absolută. Boli precum varicele sigur te vor opri să dai în narcisism, însă ţi-ar putea cauza alte boli precum timiditate sau frica de oameni.

5. Interdependenţa în contextul factorilor externi

5.1 Starea de spirit îmi poate afecta sănătatea fizică? Dar invers? De ce?

Răspunsul la ambele întrebări este da. Oamenii cu o stabilitate emoţională mărită sunt conştienţi de gândurile, sentimentele şi comportamentul lor. Reuşesc să se adapteze cu succes la stres şi la probleme şi le privesc ca şi o parte normală a vieţii, având astfel o relaţie sănătoasă cu ei şi cu cei din jurul lor.

Totuşi, multe lucruri precum şomajul, problemele financiare, schimbul locuinţei etc., respectiv toate acele lucruri care au un mare impact asupra persoanei, pot distruge acest echilibru.

Asta este un lucru rău, deoarece corpul reacţionează la ceea ce gândeşti, simţi şi faci. Acestă conexiune între trup şi minte poate distruge sănătatea fizică, dacă mintea îşi pierde echilibrul emoţional. Astfel, probleme de neacceptat pentru un sportiv, precum dureri de spate, schimbări de apetit, dureri toracice, constipaţie sau, mai rău, diaree, oboseală extremă, dureri de cap, hipertensiune, insomnie, deranj de stomac, reduceri sau luări în greutate, gât înţepenit şi multe, multe altele apar fără să vrea, deoarece apa din trup îşi pierde forma cristalină (2).

Pentru a se evita asta, sportivul trebuie să aibă o situaţie materială îndestulată, relaţii stabile cu cei din jur şi o dorinţă neclintită de a continua orice ar fi.

5.2 Descoperirile lui Masaru Emoto

Fiind o descoperire relativ recentă, ea a avut un mare succes în cercurile ştiinţifice medicale mai ales. Masaru Emoto (foto), om de ştiinţă japonez de talie mondială, a descoperit că apa, în starea ei cea mai pură, are formă de cristal. Asta înseamnă aproximativ la fel ca şi fulgii de zăpadă din desenele animate.

Corpul uman este alcătuit în proporţie de 70% din apă, iar conform experimentelor conduse de acest savant, fiecare înjurătură, insultă, bătaie sau altă faptă negativă adresată nouă distruge acestă reţea cristalină uriaşă şi ne face să ne simţim prost. La fel se întâmplă şi atunci când un sportiv pierde un concurs important sau este considerat inferior altuia.

De asemenea, opusul este valabil: câştigarea unui premiu important, aprecierea pozitivă a celorlalţi sau banala metodă de a asculta muzica preferată ajută procesul de recristalizare a apei, aducând persoanei în cauză o stare emoţională mai stabilă, implicit o condiţie fizică mai bună.

6. Concluzii

În concluzie, mintea şi trupul se află într-o legătură continuă foarte strânsă, ambele părţi fiind capabile să se influenţeze una pe alta. Astfel, există celebrul efect Placebo şi Legea Atracţiei Universale care se bazează pe gândurile minţii pentru a atinge scopul dorit. La fel, şi apa din organism ia diverse forme în funcţie de starea de spirit, iar ele modifică aptitudinile fizice.

Cele două nu pot exista independent una de cealaltă; condiţia lor generală este influenţată de a celeilalte. De asemenea, sportul ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive ale minţii şi împiedică apariţia unor boli, uneori pe bază mentală, precum obezitatea morbidă, anorexia sau timiditatea.

La aceste concluzii au ajuns atât oamenii de ştiinţă prin cercetări nenumărate, cât şi diverse personalităţii din viaţa spirituală a lumii.


1. Mediatizată puternic încă din 2006 datorită filmului documentar „The Secret”, apărut ca şi repilcă a cărţii scrise de Rhonda Byrne şi Paul Harrington, ea are la bază o credinţă veche, conform căreia gândurile noastre sunt principala sursă a probemelor sau succeselor din viaţa reală.

2. A se vedea partea 5.2:  „Descoperirile lui Masaru Emoto”

Reclame

Acțiuni

informatie

2 responses

20 06 2010
i4ever

Eu , unul, sunt uimit de efectul „placebo”…nu se stie aproape nimic despre el si este atat de prezent in intreaga istorie… Mai sunt multe de descifrat despre creierul uman.

20 06 2010
Tony

Intr-adevar! 😀

A existat o data un caz in care o femeie, avand mana amputata, tragea peste o manusa din plastic solid sa se observe mai greu. Atata tot ca s-a obisnuit atat de mult cu faptul ca ea are mana, incat misca manusa ca si mana normala, iar creierul chiar transmitea impulsuri nervoase pentru a controla miscarile :D.

Mai avem multe de invatat despre intreg corpul uman…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: