László Tőkés a devenit vicepreşedintele Parlamentului European

16 06 2010

Sursa foto: http://agentia.org

Puncte cheie din viaţa sa

Născut la 1 aprilie 1952 în municipiul Cluj în familia unui pastor reformat şi profesor la Institutul Teologic Protestant din Cluj, a urmat şi el la rândul său studiile teologice şi a devenit tot pastor reformat.

Încă de la terminarea studiilor în 1975 şi numirea sa la o biserică reformată din Braşov, apoi din Dej, el a prezentat convingeri anticomuniste.  A ajutat la apariţia revistei interzise Ellenpontok (Contrapunct), lucru pentru care a fost mutat disciplinar în comuna Sânpetru de Câmpie.

Se împotriveşte şi rămâne şomer pentru 25 de luni, până ajunge cazul  său pe agenda Comisiei de Relaţii Externe a Senatului Statelor Unite, care a intervenit pe lângă autorităţile comuniste din România. Astfel, ajunge pastor adjunct la parohia reformată din Timişoara.

Între 1990 şi 2009 a fost şi Episcop al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului, care avea sediu în Oradea, iar din 2007 este eurodeputat independent din partea României, deşi a fost un membru important al UDMR după Revoluţie (vezi aici). Ieri, el a fost ales ca şi vicepreşedinte, deşi unii eurodeputaţi au acuzat faptul că a apărut o eroare la sistemul informatic de votare, deoarece există mai multe voturi, decât persoane cu drept de vot prezente…

Ce a făcut atât de special?

Ei bine, el este promotorul revoluţiei de la Timişoara! În data de 16 decembrie 1989, oamenii Securităţii au încercat să-l ridice din casa parohială, însă un grup de enoriaşi, cărora li s-au alăturat şi credincioşi baptişti, conduşi de pastorul Petre Dugulescu, au protestat împotriva acestei măsuri. În faţa bisericii reformate din Timişoara, de pe strada Timotei Ciparu, s-au adunat în scurt timp şi un grup de trecători, scaldând lozinci anticomuniste.

Acesta a fost punctul de plecare al Revoluţiei de la Timişoara.

[nggallery id=1]

Reclame

Acțiuni

informatie

2 responses

16 06 2010
keltoighost

Nu stiu ce parere au altii, nici că-mi pasă, dar bravo lui.
Până aici.
Vom vedea de acum dacă îmi schimb părere au ba.

17 06 2010
Tony

Nu toata lumea e bucuroasa de reusita lui :D. Unii chiar deplang aceasta reusita a Romaniei -caci aste pana la urma-, deoarece el este de nationalitate ungur. Eu personal nu am nicio treaba cu asta, am prezentat doar cum poti ajunge vicepresedintee al Parlamentuluiv European 🙂 si cam ce „CV” a presupus asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: